Η ένταξη στο σχολείο παιδιών που έχουν ΛΟΑΤ γονείς»

«Η ένταξη στο σχολείο παιδιών που έχουν ΛΟΑΤ γονείς»

Πρόσκληση συμμετοχής σε επιστημονική έρευνα

Από τον Μάρτιο του 2018 διενεργείται, στο πλαίσιο του Τμήματος Νοσηλευτικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονική μελέτη, που διερευνά την εμπειρία των ΛΟΑΤ (λεσβιών, ομοφυλόφιλων/γκέι, αμφιφυλόφιλων/μπάι, τρανς) γονέων, σχετικά με την ένταξη των παιδιών τους στο σχολείο. Η μελέτη, η οποία αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής, εξετάζει ταυτόχρονα το ζήτημα και από την πλευρά των εκπαιδευτικών. Το μεγάλο κενό επιστημονικής τεκμηρίωσης, με δημοσιευμένη έρευνα που να προέρχεται από την Ελλάδα, αποτέλεσε τον βασικό λόγο επιλογής του θέματος της μελέτης. Ο αριθμός των οικογενειών με ΛΟΑΤ γονείς γνωρίζουμε ότι αυξάνεται· ωστόσο η αύξηση αυτή δεν συνοδεύεται από κάποιου είδους θεσμική πρόβλεψη, για ουσιαστική συμπερίληψη των παιδιών των οικογενειών αυτών, στο ελληνικό σχολείο, με αποτέλεσμα να αφήνεται χώρος για εκδήλωση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού ή/και κοινωνικής απομόνωσής τους. Τα επιστημονικά δεδομένα που θα προκύψουν από την τρέχουσα μελέτη προσδοκούμε ότι θα συνεισφέρουν στη στοιχειοθέτηση των αιτημάτων αλλά και των ίδιων των απαιτούμενων αλλαγών, ώστε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικογενειακού σχηματισμού και σύστασης, να αισθάνονται ευπρόσδεκτα και ισότιμα, στο σχολείο.

Εάν είστε ΛΟΑΤ γονέας με παιδί/-ά στο Νηπιαγωγείο ή το Δημοτικό, ή εκπαιδευτικός που είχατε ή έχετε παιδιά ΛΟΑΤ γονέων στην τάξη σας, σας προσκαλούμε να συνεισφέρετε την εμπειρία σας, συμμετέχοντας στη μελέτη. Κάθε επικοινωνία είναι εμπιστευτική, σύμφωνα με τους κανόνες επιστημονικής δεοντολογίας. Για περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της έρευνας, στο http://users.uoa.gr/~makales.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Poster Συμμετοχής στο συνέδριο για το διαλλεκτικό εαυτό ICDS BCN 2021 XI Conference από το Λόγω Ψυχής

Έρευνες

Τα Presentation abstracts του invited symposium της Ελληνικής συμμετοχής στο 11ο Διεθνές Συνέδριο Στο Διαλεκτικό Εαυτό 10-13 Ιουνίου Βαρκελώνη