Το χαμόγελό του βλέμματος

To χαμόγελο του βλέμματος...

Από εδώ και στο εξής στην νέα εποχή Covid19 και ποιός ξέρει για πόσο διάστημα οι άνθρωποι θα συναντιόμαστε και θα φοράμε μάσκες προστασίας . Το στόμα μας θα είναι καλυμένο, το χαμόγελό μας δεν θα φαίνεται. Δεν θα διαβάζουμε τα χείλη. Θα οξυνθεί η ακοή μας. Θα δίνουμε περισσότερη προσοχή για να καταλάβουμε τι μας λένε. 
Θα κοιταζόμαστε περισσότερο στα μάτια. Θα αναγνωρίζουμε τον άλλο από τα μάτια. Ναι, εκεί ακριβώς που θα έπρεπε πάντα να κοιτάζουμε. Εκεί που ανοίγει το παράθυρο στην ψυχή μας. Τι θα μας λένε τα μάτια? Θα ακούμε αυτά που έχουν να μας πουν με άλλα αισθητήρια.
Χαμογελάστε με τα μάτια. Εκφραστείτε με τα μάτια πολύ περισσότερο τώρα. Θα σας αποκαλύπτουν και θα σας ανακαλύπτουν οι απέναντι. Μην αποφεύγετε το βλέμμα του άλλου. Συναντήστε το βαθιά και με ανοιχτές τις πόρτες της ψυχής σας. Χαμογελάστε πλατιά μέσα από την μάσκα και να είστε βέβαιοι πως αυτό θα φανερωθεί στο βλέμμα σας.
Κάθε συναίσθημα θα είναι πιο έκδηλο με τις μάσκες να κρύβουν το πρόσωπό μας. Καθε θετικό ή αρνητικό συναίσθημα που θα απευθύνουμε στον άλλον θα έχει άλλη ένταση καθώς αυτό θα κυριαρχεί στο φόντο και στο οπτικό μας πεδίο.
Νοιαστείτε για το βλέμμα σας. Καλλιεργείστε την πιο ανθρώπινη και συμπονετική του εκδοχή. Γεμίστε το ενδιαφέρον για τον άλλον. Εστιάστε περισσότερο. Θα δείτε πιο καθαρά. Και εκεί που δεν καταλαβαίνετε γεμίστε το έγνοια και μεγαλόψυχη απορία που θέλει να γνωρίσει τι είναι αυτό που του λένε. 
Τι κι αν δεν θα φαίνεται το χαμόγελό μας?
Ας χαμογελάνε τα μάτια μας! Θα λάμπει τότε το πρόσωπο και μέσα από την μάσκα. Ισως την κάνει να φεγγοβολά κιόλας!   

Μαρία Κάλφα
Ιατρός-Συμβουλος Ψυχικής Υγείας-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτρια
Μέλος ΕΛΕΣΥΘ 

Σχόλια